Витамин E / 11 продукта

Витамин E е мастно разтворим витамин, представляващ важен антиоксидант. В природата съществуват осем различни изомера, които се отличават по своята биологична активност и функция за организма. Като антиоксидант той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти каквато е например млечната киселина. Съдържа се в растителното и животинското масло, зеленчуци, мляко, яйца, черен дроб, месо, а така също в зародиш на житни растения. В качеството си на хранителна добавка се обозначава като E307 (α-токоферол), E308 (γ-токоферол) и E309 (δ-токоферол)

Като хранителна добавка Витамин Е е освен самостоятелно и в поливитаминни комплекси или в комбинация със антиоксиданти както следва: витамин А и витамин С, се среща и в комбинация с коензим Q10 , селен .лецитин и др. В суха форма той най-често е като сукцинат или ацетат.